Resenärer vid Laholms station väntar på ersättningsbuss sedan ett hjälplok krockat med det godståg det skulle hjälpa uppför Hallandsåsen. Foto: Per Scholander/Sveriges Radio
Grevie

Hjälplok krockade med godståg

Trafikverket: "Vi vet inte varför tågen kolliderade"
1:36 min

Två godståg krockade mellan Båstad och Grevie vid 11-tiden på lördagen tillföljd av lövhalka. Efter nästan ett dagslångt stopp är trafiken på sträckan åter igång.

Hjälploket som skulle skjuta på det godståg som tidigare under lördagen hade fastnat på Hallandsåsen kom in för snabbt och körde in i godståget. Föraren spräckte läppen i kollisionen och fördes till sjukhus.

Trafikolyckan skedde i höjd med Grevie och det dröjde nästan en hel dag innan tågtrafiken kunde  släppas på förbi olycksplatsen. Runt klockan 17-tiden var tågtrafiken igång igen.

– Spåret och hjälptåget måste besiktigas och en ny lokförare rekryteras. Det finns ingen exakt prognos för när trafiken kan återupptas. Men jag skulle tro om cirka tre timmar, sa Monica Näslund, informatör på Trafikverket, tidigare under dagen.

Innan klockan 17 på eftermiddagen på lördagen var SJ:s snabbtåg på Västkustbanan i Halmstad respektive Ängelholm och Öresundstågen i Laholm respektive Ängelholm tvungna att vända.

Bussar ersatte tågen, men trafiken drabbades av stora förseningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".