1 av 3
Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
2 av 3
Nils Bastedo, grundare, LSTK. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
3 av 3
Elliot Dora och Leia Sjöström känner på träbrädorna. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Lund

Taekwondoklubb knäcker extra för välgörenhet

När kampsportarna i Lunds Songahm Taekwondo Klubb, LSTK, avslutar sitt höstläger i dag hoppas klubben kunna bryta så många brädor att de kan skänka uppemot 9 000 kronor till Barnhabilitering i Lund.

– Det känns coolt och jag tror att det kommer att bli kul, säger Elliot Dora.

Initiativet att samla in pengar till Region Skånes barnhabilitering kommer från klubbens grundare, Nils Bastedo, som också håller i helgens läger. Han visar eleverna hur brädbrytningen ska gå till genom att bryta igenom tre brädor med en kraftfull armbågsstöt.

– Det ser jättecoolt ut, säger Josephine Boqvist Nilsson.

Hoppas få in 9 000

De särskilda brädorna i gran har köpts in från Tyskland i tre olika tjocklekar, en centimeter, 1,5 och två centimeter tjocka och klubben har fått sponsring för de första 100 brädorna. Målet är att klubbens medlemmar ska klara att bryta 100-150 brädor.

– I bästa fall ger det 9 000 kronor, i sämsta fall 4 000-5 000 kronor, tror Nils Bastedo.

Klubben har runt 60 medlemmar och 40 av dem finns med på helgens läger och kommer att vara med och bryta brädor. Det innebär att om klubben ska nå sitt mål så måste några bryta fler än en bräda.

– Jag kommer att klara att bryta två, säger Leia Sjöström.

– Jag ska bryta två. Eller tre, säger Elliot Dora.

Går till barnhabilitering

Pengarna som klubben samlar in ska gå till barnhabilitering. Det beror bland annat på att Nils Bastedo själv är utbildad sjukgymnast och gjorde sin praktik på barnhabiliteringen.

– Barnen där har inte lika lätt att njuta av sin kropp som våra barn här. Om man kan bidra till att de får det lite roligare i sin vardag tycker jag att det är fantastiskt, säger Nils Bastedo.

På Region Skånes barnhabilitering får barn och ungdomar med till exempel rörelsehinder, autism eller utvecklingsstörning, hjälp. Det kan handla om bedömningar, råd, stöd utbildning, träning och behandling. På barnrehabiliteringen får de också möjlighet att träffa andra i samma situation.

Vad kan pengarna från er klubb göra för skillnad för de här barnen?
– Det kan vara att de vill köpa ett nytt verktyg eller göra en fin utflykt med barnen. Jag vill att det ska gå till någonting som barnen kan njuta av, säger Nils Bastedo.

Klubbens elever verkar vara helt med på noterna.

 – Jag tycker det är jättebra välgörenhet. När jag blir äldre och kan göra sånt här tänker jag nog också göra det till sjukvård, säger Leia Sjöström.

 – Det är jättebra så att de också kan känna ett bra liv, säger Elliot Dora.

Träbrädor nytt för eleverna

Träbrädorna skiljer sig från de plastbrädor som eleverna brukar slå och sparka sönder på träningarna.

-- Det är en helt annan känsla att bryta trä än plast, det kommer bli mycket mer verkligt för barnen och det kommer bli roligare att titta på det, säger Nils Bastedo.

– Jag hoppas att jag klarar det, säger Josephine Boqvist Nilsson.

Kan bli årlig insamling

Nils Bastedo testade nyligen för 6:e dan och är nu mästarkandidat, vilket gör att han kan bli mästare av Songahm taekwondo nästa år. Att samla in pengar till välgörande ändamål är en del av vägen mot mästartiteln men han hoppas att insamlingarna ska bli regelbundet återkommande.

 – Vi börjar nu i liten skala för att öva oss, säger han.

Brädbrytningen pågår söndag 9 november 15.00-16.00 i Bollhuset i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".