Amalia Turki berättar sin historia på Regionmuseet i Kristianstad. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio

Från krigsdrabbade Syrien till trygga Sverige

Amalia Turki: I can start a new life now
1:28 min

Hur kan man arbeta för att förbättra mottagandet av flyktingbarn och ungdomar i Sverige? Den frågan diskuterar man på en seminariedag på Regionmuseet i Kristianstad i dag. En av föreläsarna är sextonåriga Amalia Turki, som för ett år sedan kom ensam till Sverige från ett krigsdrabbat Syrien.

Hon tvingades lämna allt bakom sig. Familj, vänner, sin utbildning - sitt hemland. Hon var bara 15 år när hon kom till Sverige. Ändå har hon sett många av sina vänner och släktingar dö till följd av kriget. I dag är hon 16 år och har bott i Kristianstad i närmare fyra månader. Det är om den resan, från det blodiga kriget i Syrien till att vara ensam i trygga Sverige, som hon berättar på Regionmuseets seminariedag.

Syftet med dagen är att diskutera frågor som vilken roll skolor och enskilda organisationer kan spela i mottagandet av flyktingbarn och ungdomar. Och Amalia lyfter två två punkter. 
Det ena är att aktivera barnen så de slipper tänka på allt det varit med om. När man har roligt slipper man tänka, i alla fall en stund. Det andra är tryggheten. Att få en familj och skaffa sig nya vänner. Och att kunna gå på gatan utan att oroa sig för prickskyttar och rebeller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".