Ingvar Stevensson, områdeschef för Försäkringskassan I Malmö och Ystad. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
#imitthuvud

Bemötande extra viktigt vid psykisk ohälsa

Områdeschef: Väldigt oroväckande och klart man blir bekymrad
10 min

Sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa har ökat kraftigt de senaste åren. Det märks också hos Försäkringskassan där man tvingas prioritera i arbetet för att hinna med. 

- Alla behöver inte lika mycket hjälp i samordningen av rehabiliteringsinsatser utan behöver oss mest för att få rätt betalning på rätt dag. Då kan vi lägga mer tid på de som behöver mer stöd, säger Ingvar Stevensson, områdeschef för Försäkringskassan i Malmö och Ystad. 

Stevensson berättar att bemötande är extra viktigt i de ärenden som rör psykisk ohälsa för att minska risken till missförstånd. 

- Ett av våra viktigaste verktyg är det personliga mötet. I början är det väldigt viktigt att vi lyssnar på individen, säger han. 

#imitthuvud

#imitthuvud

Under hela vecka 46 har P4 Kristianstad fokuserat på ämnet psykisk hälsa. Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen erfarenhet eller som närstående, och vi vill prata om detta. Det viktiga är din berättelse. 

Fortsätt skicka in din berättelse till vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos på publiken@sverigesradio.se  eller ring 044 77 512 80

Tyck till på sociala medier via hashtag #imitthuvud

Här finns en lista om du behöver söka hjälp och stöd 

 

Mer om #imitthuvud

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".