Mathias Sturk är psykolog på BUP Kristianstad
#imitthuvud

Många som söker psykiatrivård i Skåne är unga

psykolog: Det har sedan fem års tid varit en ganska stor ökning till oss
1:36 min

Unga vuxna är den största gruppen besökare på öppenvården inom psykiatrin i Region Skåne, och antalet patienter mellan 15-19 år är fler än i övriga åldrar. På Bup i Kristianstad har man också märkt av en stor ökning av sökande i de åldrarna de senaste åren.

Antalet tonåringar och unga vuxna som varit inskrivna på psykiatrin, har ökat de senaste åren.
På Barn- och ungdomspsykiatrin i Kristianstad jobbar psykologen Mathias Sturk. Han säger att det även skett en ökning av besökare i tonåren till Bup i Kristianstad under de senaste åren.

– Det har det varit under flera års tid, att vi kunnat se den uppgången till vår mottagning här. Det har varit en ganska stor ökning av sökande till oss de kanske senaste fem åren, säger han.

En av alla unga som drabbats av psykisk ohälsa i livet, är 21-åriga Frida. För henne började allt när hon gick i gymnasiet och skulle ta studenten.

– Jag såg inte fram emot någonting. Alla min kompisar började tagga för studenten, men jag blev mer och mer nedstämd, för jag kunde inte känna vad de kände.

Enligt en tidigare undersökning från Folkhälsomyndigheten så uppger allt fler tonåringar att de ofta har psykosomatiska besvär. Mathias Sturk på Bup i Kristianstad, tror att mycket handlar om krav. Hur föräldrarna har det spelar också en roll- om de är sjukskrivna, i arbete, eller om de har det besvärligt på olika sätt.

– Men också det här med ungdomarnas framtidsutsikter. Det tar betydligt längre tid idag innan man kommer in på arbetsmarknaden än vad det gjorde förr. Och det är klart att det påverkar.

#imitthuvud

#imitthuvud

Under hela vecka 46 har P4 Kristianstad fokuserat på ämnet psykisk hälsa. Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen erfarenhet eller som närstående, och vi vill prata om detta. Det viktiga är din berättelse. 

Fortsätt skicka in din berättelse till vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos på publiken@sverigesradio.se  eller ring 044 77 512 80

Tyck till på sociala medier via hashtag #imitthuvud

Här finns en lista om du behöver söka hjälp och stöd 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".