#imitthuvud

Naturens lugn läker

10 min

Kratta löv, promenera i skogen och dricka te framför en öppen eld. Det kan vara en väg till rehabilitering.

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har under många år bedrivit utveckling och forskning av naturunderstödd rehabilitering. I ett tidigare projekt mellan Region Skåne och SLU Alnarp var resultaten för modellen positiva.

Nu görs därför en bredare satsning för att ännu tydligare visa på nyttan med naturunderstödd rehabilitering och den samverkan som utvalda landsbygdsföretag, vårdcentraler och psykiatriska mottagningar har med patienten i centrum.

Johan åke till Kvidingepark för att ta reda på mer om metoden med hjälp av Pernilla Helgesson. Till Kvidingepark kommer personer som lider av ångest, depression, utmattning och stress. Pernilla berättar att Kvidingepark är ett ställe där man kan ta det lugnt och göra årstidbetonande aktiviteter ute i naturen. Naturen ger ett lugn och öppnar människans sinnen igen, något man kan se på nästan alla som kommer till gården berättar Pernilla.

#imitthuvud

#imitthuvud

Under hela vecka 46 har P4 Kristianstad fokuserat på ämnet psykisk hälsa. Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen erfarenhet eller som närstående, och vi vill prata om detta. Det viktiga är din berättelse. 

Fortsätt skicka in din berättelse till vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos på publiken@sverigesradio.se  eller ring 044 77 512 80

Tyck till på sociala medier via hashtag #imitthuvud

Här finns en lista om du behöver söka hjälp och stöd 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista