De nya sorterna; ovan från vänster Agnes, Trulsa, Lovisa och Folke. Foto: Olle Wennberg och Hilde Nybom.

Fyra nya äppelsorter ser världens ljus

Professor: Går inte att komma med gamla mjöliga skruttäpple
1:20 min

Fyra nya äppelsorter har kommit till världen genom ett förädlingsarbete gjort vid Sveriges lantbruksuniversitet på Balsgård utanför Kristianstad. 20 år tog det att ta fram de nya sorterna, men nu är de registrerade hos Jordbruksverket och kommer snart gå att köpa runt om på plantskolorna.

– Folk har lärt sig ställa mera krav på äpple nu eftersom man äter äpple från hela världen, säger professor Hilde Nybom.

Agnes, Trulsa, Lovisa och Folke. Så heter dom, de fyra nya äppelsorterna som tagits fram på Balsgård utanför Kristianstad och som nu introduceras för allmänheten. Hilde Nybom berättar att processen har tagit minst tjugo år. Man väljer ut två äppelsorter med goda egenskaper och korsbefruktar dem. På så sätt får man fram nya äpple med nya kärnor. De kärnorna sår man och en ny planta kommer till. 

Redan under året kommer det finnas ett begränsat antal träd till försäljning på plantskolorna, men under 2015 ska det finnas träd nog att förse alla nyfikna äppelodlare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".