1 av 3
Boktips. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
2 av 3
Möt Elisabet Radeklev och Pia Colan i dagens Bokklubb med tips om böcker som handlar om och kring psykisk ohälsa. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
3 av 3
Magnus Cadier. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
#imitthuvud

Boktips om psykisk ohälsa

Magnus: Jag orkade inte läsa hela boken på en gång - det är hemskt!
3:14 min

Böcker om och kring psykisk ohälsa är innehållet idag när Bokklubbens Elisabet Radeklev och Magnus Cadier träffas i Förmiddag. Böcker som antingen lär ut, berättar om en självupplevd ohälsa eller en påhittad sådan.

Böckerna som det pratades om idag var dessa:

  • "Lilla Ångestboken" av Sofia Sedin
  • "Flickan, Mamman och Soporna" av Zusanne Osten
  • "Majken, den 19 december" - Margareta Strömstedt
  • "Vad ska jag tänka på?" - Susanne Brannebo
  • "Felicia försvann" - Felicia Feldt
  • "Silverfisken" (diktsamling) - Sofia Rapp Johansson
  • "Kort kjol" - Christina wahldén
  • "För bra för att dö" - Christina wahldén
  • "Klaras hemlighet" - Christina wahldén
  • "I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig" - Christina wahldén

Även Pia som är med i Bokklubben delar med sig av detta i form av stå som medberoende:

1. Tommy Hellsten (författare, terapeut, föreläsare och teolog) definierar begreppet medberoende som "en sjukdom eller ett sjukdomsliknande tillstånd, som uppkommer då en människa lever nära en mycket stark företeelse och inte förmår bearbeta denna företeelse så att hon kan integrera den i sin personlighet, utan anpassar sig till den". I boken Flodhästen i vardagsrummet (1992) beskriver han hur de anhöriga till t.ex. en alkoholist ofta insjuknar i ett "medberoende". Man brukar då säga att familjen lever i ett hus med en flodhäst i vardagsrummet. Och inte nog med det, flodhästens existens måste dessutom förnekas. Trots att den i högsta grad är närvarande och tvingar familjemedlemmarna att anpassa sig till den.

2. Leva med beroende (2007) av Pia Mattzon. Boken handlar om alkohol- och drogmissbruk och hur man tar sig ur det. Var tionde svensk är alkoholist. Med största sannolikhet har vi alla missbrukare i vår bekantskapskrets. Men eftersom ämnet är tabubelagt är det svårt att veta hur man upptäcker missbruket, hur man hanterar det och hur man motverkar beroendet. I den här boken kommer de som är beroende, deras anhöriga och arbetsgivare till tals. Läsaren får i intervjuer möta fem människor som levt med ett beroende och som generöst delar med sig av sina erfarenheter. De berättar om hur missbruket började, hur de levde med sitt beroende och hur de slutligen fick hjälp att ta sig ur det. Två familjemedlemmar berättar om hur det är att leva sida vid sida med någon som alltmer fastnar i en ond spiral. En representant för arbetsgivarna berättar hur man ska agera om man upptäcker en medarbetares missbruk.

3. Makt, mod och motstånd (2008) av Benny Haag, om den mitt i och de runt omkring. Jag citerar: "När jag slutade dricka fick jag på mig ett par 'alkoholglasögon' som gjorde att jag plötsligt, med isande skärpa, såg vad kröken ställer till med, hur den krossar, dödar och förstår. Då gick det inte längre att blunda för det faktum att väldigt många människor lider av spritens följder fast de kanske inte dricker en droppe själva. Jag vet att jag är mycket mindre än David och att den industri och den förnekelse jag slåss emot är mångdubbelt större än Goliat, med det spelar ingen roll - jag kommer att kämpa resten av mitt liv mot kröken. Mina 'alkoholglasögon' ska massproduceras. Vänta bara!" Så säger Benny Haag, skådespelare, traventusiast och debattör. Boken är hans manifest för en nyktrare värld. Den är på samma gång ett brinnande upprop och den dagbok om den mödosamma vägen mot att sätta upp föreställningen Inte mer än fullt, tack! I boken finns också monologen i sin helhet, som är djupt gripande och ett svidande slag i mellangärdet på alla dem som någonsin trott att spriten är något som bara berör ett fåtal.

4. Släpp kontrollen - vinn friheten av Carina Bång (2012) för anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser. Ett stort antal människor i Sverige har ett beroende eller missbruk av alkohol, narkotika, läkemedel eller andra substanser. Att leva som anhörig kan kännas som att leva i en berg- och dalbana som rusar i en sådan hastighet att den anhörige själv inte hinner stanna upp och fundera: Hur mår jag i allt det här? Vad vill jag? Vilka är mina behov? Den här boken vänder sig till anhöriga, och yrkesverksamma som möter anhöriga till personer med missbruks problematik, i sitt arbete. Boken handlar om de anhörigas situation. Läsaren tar del av kunskap, intervjuer och reflektionsövningar. Anhöriga kan ta makten över vad de kan påverka och släppa kontrollen över vad de inte kan förändra. Syftet är att hjälpa läsaren att uppnå en bättre livskvalitet, oavsett vilka val missbrukaren gör.

Ett tips är också att läsa en artikel i Kristianstadsbladet den 4 november sidan 12 om Vändpunkten, en plats dit närstående till missbrukare med ett kemiskt beroende, som alkohol och droger, kan vända sig för att i en stödgrupp gå ett självhjälpsprogram. Ring Kristianstads kommunväxel och be om att bli kopplad till Vändpunkten.

#imitthuvud

#imitthuvud

Under hela vecka 46 har P4 Kristianstad fokuserat på ämnet psykisk hälsa. Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen erfarenhet eller som närstående, och vi vill prata om detta. Det viktiga är din berättelse. 

Fortsätt skicka in din berättelse till vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos på publiken@sverigesradio.se  eller ring 044 77 512 80

Tyck till på sociala medier via hashtag #imitthuvud

Här finns en lista om du behöver söka hjälp och stöd 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".