Snällkalendern
Snällkalendern. Bild: Nikki Schmidt
Österlen

Kalendern som gör dig snällare till jul

Nikki Schmidt: Varje lucka ger dig ett uppdrag
1:25 min

Det börjar närma sig december och med det kommer julkalendrar i alla former. En som sticker ut i år och varken innehåller choklad eller presenter är Snällkalendern.

- Snällkalendern är en julkalender med 24 luckor. Men varje lucka ger dig ett uppdrag att göra någonting snällt för någon annan, berättar Nikki Schmidt som tillsammans med Didrik Persson har skapat kalendern.

Uppdragen kan vara allt ifrån att le mot en främling till att hjälpa en vän med något som den verkligen behöver. Och bakom kalendern finns en önskan om att bryta vissa sociala regler.

- I vårt samhälle har vi sociala regler som gör att vi helt enkelt inte vågar leva ut allt vi kan ge till varandra. Vi ville skapa ett hjälpmedel för att bryta det, säger Nikki Schmidt.

Tillverkningen av kalendern har finansierats av biståndsorganisationen Plan Sverige. Intäkterna från försäljningen går sedan vidare till deras arbete med att bekämpa ebola.

Förutom att vara en påminnelse om att vara snäll fram till julafton tror Nikki Schmidt att kalendern kan få oss att agera annorlunda mot människorna omkring oss, även under resten av året.

- När jag pratar om Snällkalendern är det många som har kommit till mig efteråt och berättat att de märker vad människor gör för dem på ett annat sätt. Så jag tror att det kommer att fortsätta vara en positiv rörelse där människor känner sig mer sedda och mer givmilda.

Snällkalendern kan köpas på snallkalendern.nu och Plan Sveriges hemsida.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".