Henrik Fritzon (S), regionråd. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Henrik Fritzon (S) Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio

400 miljoner i regionsatsningar

Hör Henrik Fritzon (S) om nya regionbudgeten
6:03 min

Slopat krav på effektivisering och satsningar för 400 miljoner - det är huvuddragen i den budget för Region Skåne som regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) presenterade idag.

– Det viktigaste är att vi stoppar nedskärningarna inom vården genom att vi tar bort effektiviseringskravet, säger Fritzon.

Satsningarna som S och MP i regionens nya styre vill genomföra ska ske på sjukhusen, akutmottagningarna inom förlossningsvården.

– Och så ska vi utbilda nya specialister inom allmänmedicin för att kunna bemanna primärvården.

Andra inslag i budgeten som Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger fram är att trafik åter startar på nio busslinjer som lagts ned, att man på sikt vill ha fler pågatågsstationer, att taxorna i kollektivtrafiken inte ska höjas och att 40 miljoner kronor satsas på regional utveckling. Det handlar bland annat om inrättande av en skånsk jobbkommission i samarbete med näringsliv och kommuner.

Vallöftena om nya tjänster, vårdplatser och vårdcentraler får däremot skjutas på framtiden eftersom den skattehöjning partierna tidigare velat ha inte blir av. Det eftersom det inte finns någon majoritet för höjd skatt i regionfullmäktige.

En väntad budget, kommenterar regionreporter Petra Haupt.

– Och det kan mycket väl bli så att de sitter i samma sits igen om ett år, säger hon.

Regionledningens bedömning är nämligen att det ser sämre ut med ekonomin inför 2016 och 2017 - och då kan en skattehöjning bli nödvändig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".