Jonas Nilsson. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
Jonas Nilsson. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
#imitthuvud

Steg mot att bli vuxen påverkar många

Skolkurator: Gymnasietiden ska förbereda för vuxenlivet, det kan skapa oro
6:05 min

Unga vuxna är den vanligaste gruppen inom öppenvården i psykiatrin i Skåne. Och många upplever förändringen i tillvaron under gymnasietiden som en tid när pressen på en ökar. 

- Man kommer från grundskolan där man är ganska omhuldad och plötsligt ska man förberedas på vuxenlivet och går gymnasiet. Och då, då kan det bli problem, säger Jonas Nilsson, skolkurator på Söderportgymnasiet i Kristianstad.

Stress - både i skolan och i samhället i övrigt - påverkar de unga. Men Jonas Nilsson upplever också att det slarvas med basala saker som sömn och en vettig kost. 

- Vi behöver sova, vi behöver äta frukost. Det håller inte att glida in skolan klockan 8 på morgonen med bara en Red Bull i näven utan att ha ätit frukost, säger han. 

#imitthuvud

#imitthuvud

Under hela vecka 46 har P4 Kristianstad fokuserat på ämnet psykisk hälsa. Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen erfarenhet eller som närstående, och vi vill prata om detta. Det viktiga är din berättelse. 

Fortsätt skicka in din berättelse till vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos på publiken@sverigesradio.se  eller ring 044 77 512 80

Tyck till på sociala medier via hashtag #imitthuvud

Här finns en lista om du behöver söka hjälp och stöd 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".