Frida är 21 år och en av alla unga som mått dåligt
Frida är en av alla unga som mått dåligt.
#imitthuvud

Frida blev mer och mer nedstämd

Frida: Jag såg inte fram emot någonting
4:20 min

21-åriga Frida började må dåligt i slutet av gymnasiet innan hon skulle ta studenten. Här delar hon med sig av sin berättelse och om hur det var att söka hjälp.

Frida berättar att det började under sista året på gymnasiet.

– Jag såg inte fram emot någonting. Alla mina kompisar började tagga för studenten, men jag blev mer och mer nedstämd för jag kunde inte alls känna vad de kände.

Efter någon månad gick hon till skolsköterskan.

– Och första gången jag var där satt jag bara och grät i en timme för jag kunde inte sätta fingret på vad det var överhuvudtaget.

Frida är en av alla unga som drabbats av psykisk ohälsa. Att hon hade börjat må dåligt, tror hon inte det var så många runtomkring henne som visste om eller märkte.

– I efterhand när jag pratat med min pappa om det så kan han säga att han märkte på mig att jag sov väldigt mycket, att jag var svår att få upp och att jag var lite sådär less på livet.  Men han trodde absolut inte det var någonting man behövde söka hjälp för. Det kunde han nog aldrig gissa.

Från att ha haft samtal med skolsköterskan, gick Frida över till att prata med en kurator på ungdomsmottagningen.

– Den jag skulle prata med där visste redan att jag mådde dåligt. Det var det som var lite jobbigt. Att komma in i rummet och redan ha någon slags stämpel på att man mår dåligt. Men det var jätteskönt att få sitta och prata med henne.

Sedan kom sommaren och studenten. Frida slutade gå till kuratorn och allt började kännas bättre. Men på hösten gick en nära vän bort, och det drog henne tillbaka dit hon varit innan och, som hon beskriver, långt mer illa än det varit innan. Hela hösten 2012 mådde hon väldigt dåligt. Hon berättar att hon sov 13 timmar per dygn och hon märkte hur hon blev förändrad.

– Från att ha varit den som försöker dra igång att ett kompisgäng ska träffas, var jag istället den som kom med någon halvdålig bortförklaring samma dag. Jag märkte på mig själv att jag blev förändrad.

Hon träffade då träffa en läkare och för första gången fick hon även antidepressiv medicin.
– Jag kan ju tycka nu i efterhand att det jag behövde vid det tillfället var inte en stämpel och en massa tabletter. Jag hade behövt någon som verkligen tog sig an mig, pratade med mig och försökte bottna i varför jag mådde dåligt.

Idag går Frida i KBT, kognitiv beteende terapi, två gånger i månaden. När förslaget om KBT kom upp, var det upp till henne att söka sig till vårdcentralen för att få en remiss. Något som dröjde åtta månader innan hon gjorde.  

– Jag var rädd för jag visste inte vad det innebar, och jag var trött att behöva berätta min historia ännu en gång.

Hur mår du idag?
– Idag mår jag bättre än på länge. Jag har en öppen konversation med mina kompisar och min pappa. Alla mina nära vet hur jag mår och vet att jag har mina dåliga dagar.

#imitthuvud

#imitthuvud

Under hela vecka 46 har P4 Kristianstad fokuserat på ämnet psykisk hälsa. Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen erfarenhet eller som närstående, och vi vill prata om detta. Det viktiga är din berättelse. 

Fortsätt skicka in din berättelse till vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos på publiken@sverigesradio.se  eller ring 044 77 512 80

Tyck till på sociala medier via hashtag #imitthuvud

Här finns en lista om du behöver söka hjälp och stöd 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".