Tonje Kjell, familjeterapeut. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Tonje Kjell, familjeterapeut. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
#imitthuvud

Så ser du om barnet behöver hjälp

Familjeterapeut: Man kanske inte klarar av det man brukar göra utan motgång
11 min

När vardagliga saker som tidigare varit lätta att göra helt plötsligt blir närmast omöjliga att utföra. Att ens barn drar sig undan eller skaffar en helt ny umgängeskrets. Det är några av varningstecken på att en ung person mår dåligt psykiskt.

Enligt Tonje Kjell, familjeterapeut på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Kristianstad, bör en förälder fråga rakt ut hur ens barn mår om man känner sig orolig. 

- Om sedan barnet känner att det inte vill gå till BUP med föräldrarna kanske det finns en annan person i dess närhet som kan följa med, som en syster eller en faster, säger hon. 

Hon uppger stress och press som förklaringar till att den psykiska ohälsan bland barn och unga vuxna ökar. 

- Man ska bli stor snabbt och ska göra en massa val. Detta ger en hög stress. Allting ska också vara så organiserat, det finns ingen tid att vara oorganiserad, säger hon. 

Koncentrationssvårigheter är den vanligaste anledningen till att barn kommer till barnpsykiatrin. 

- Men ilska, oro och ångest. När det gäller oro kan det handla om skolan, relationer, familj och att inte duga, säger Tonje Kjell. 

#imitthuvud

#imitthuvud

Under hela vecka 46 har P4 Kristianstad fokuserat på ämnet psykisk hälsa. Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen erfarenhet eller som närstående, och vi vill prata om detta. Det viktiga är din berättelse. 

Fortsätt skicka in din berättelse till vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos på publiken@sverigesradio.se  eller ring 044 77 512 80

Tyck till på sociala medier via hashtag #imitthuvud

Här finns en lista om du behöver söka hjälp och stöd 

 

Mer om Eftermiddag i P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".