Gula huset, psykiatrin i Kristianstad
Psykiatrin i Kristianstad. Foto:Jennie Wahlgren/Sveriges Radio
#imitthuvud

Ett arbetspass på psykiatriska akutmottagningen

Linda, skötare: Tror folk målar upp det som konstigt och farligt.
4:52 min

Hur är det att arbeta inom psykiatrin? Vi har följt med under ett arbetspass på psykiatriska akuten och på en högintensiv avdelning i Kristianstad. Ett arbete som beskrivs som både krävande och stressigt, men samtidigt väldigt givande.

Under eftermiddagspasset på psykiatriska akutmottagningen och den högintensiva avdelningen arbetar skötaren Linda Kindberg tillsammans med kollegan, sjuksköterskan Tina.

– Ibland händer det mycket och allt på en gång och ibland är det jättelugnt, säger Linda.

Hon tror att många har en uppfattning om psykiatrin som att det skulle vara något väldigt farligt och konstigt.

– Många har nog också en bild av oss som utför arbetetet. Visst, vi kanske inte alltid räcker till. Men jag tror vi gör ett bättre jobb än vad kanske många ser.

Är det någon typ av behandling eller åtgärd som kan vara jobbig att utföra för er del?

– Ja, det är det ju. Ibland är det svårt att fråga människor om väldigt privata saker och man kan känna en inre nervositet att man ska kränka, säger Tina.

#imitthuvud

#imitthuvud

Under hela vecka 46 har P4 Kristianstad fokuserat på ämnet psykisk hälsa. Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen erfarenhet eller som närstående, och vi vill prata om detta. Det viktiga är din berättelse. 

Fortsätt skicka in din berättelse till vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos på publiken@sverigesradio.se  eller ring 044 77 512 80

Tyck till på sociala medier via hashtag #imitthuvud

Här finns en lista om du behöver söka hjälp och stöd 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".