Ericssons vd Hans Vestberg på kapitalmarknadsdagen. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
Ericssons vd Hans Vestberg på kapitalmarknadsdagen. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Fler tvingas sluta när Ericsson sparar

"Det kan slå på Sverige"
1:24 min

Telekomföretaget Ericsson lanserar nu ett nytt sparprogram. Från och med 2017 ska det ge besparingar på 9 miljarder årligen åt bolaget. Det här kommer att innebära personalneddragringar, men hur det kommer påverka anställda i Sverige kan inte Ericssons vd hans Vestberg berätta ännu.

– Sverige kommer att spela en viktig roll för Ericsson, men vi kommer nu göra effektivitetsförbättringar och strukturförändringar. Det kan slå på Sverige, det kan slå på Indien där vi har de flesta anställda, eller USA. Vi finns i 180 länder, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

De kommande åren ska Ericsson se över företagets organisation när man går från mycket tillverkning av hårdvara som basstationer till exempel till mer mjukvara och tjänster, till exempel teknik för hur rörlig bild skickas i mobila nät.

Ericsson har omkring 110 000 anställda varav 17 000 i Sverige. Modemtillverkningen i Lund är under avveckling och omkring 500 personer förlorar sina jobb där, men i och med det nya sparprogrammet kan fler tvingas sluta, säger Hans Vestberg.

– Vi får återkomma till de anställda den dagen det händer och förklara för dem först innan vi förklarar för någon annan.

När tror du det händer?

– Det kommer att spridas ut över de här 2,5 åren. Vissa saker har redan startat, vissa är i början och vissa har inte startat, säger Hans Vestberg.

Programmet ska alltså spara 9 miljarder kronor varje år när det är helt på plats från 2017. Förutom personalneddragningar ska bolaget skära i externa kostnader. Där finns till exempel alla konsulter som jobbar för Ericsson. Ericssonchefen tror också på rationaliseringar i och med att bolaget etablerar tre stora datacenter i världen för ICT, Informations- och kommunikationsteknologi.

Hans Vestberg påminner om alla förändringar som skett för företaget de senaste åren.

– Att det påverkar människor och anställda är ju tråkigt och inte alls roligt men det är en del av Ericsson. Tio år tillbaka i tiden var det stora för oss mobiltelefoner och fasta nät, i dag har vi inte mobiltelefoner och säljer inte fasta nät. Ericsson är i en konstant utveckling för att vara världsledare och det tänker vi fortsätta vara.

I Lund lindras effekten av nedläggningen av modemtillverkningen genom en satsning på forskning och utveckling av radionät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".