Ida Andersson har jobbat som mentor på Högskolan
Ida Andersson jobbar med mentorsprojektet för andra året i rad. Foto:Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

Studenter blir mentorer för skolbarn

Student Ida Andersson: Ett sätt att känna att jag gör skillnad för ett barn
1:16 min

I helgen startar projektet Näktergalen. Ett mentorsprojekt där 25 barn och 25 studenter från Högskolan Kristianstad träffas några timmar i veckan under ett halvårs tid för att umgås genom olika aktiviteter. Syftet är göra skillnad för barnen och det ska även bidra till att väcka intresse för framtida studier på högskola. 

Ida Andersson som studerar på Högskolan var mentor under förra året och är även i år aktiv inom projektet, denna gång som koordinater.

– Projektet går ut på att man som student träffar skolbarn två till tre timmar per vecka i ett halvår och gör vardagliga saker. Det kan vara att åka stadsbussen, att gå på bio, baka, äta en pizza, eller vad som helst.

Mentorsprojektet Näktergalen är ett sammarbete mellan Kristianstad kommun och Högskolan i Kristianstad där 25 barn från fyra skolor, har parats ihop med varsin student från högskolan. Vid matchningen mellan studenterna och skolbarnen, har man bland annat försökt se till gemensamma intresse.

Syftet med Näktergalen är att göra skillnad för barn, bland annat genom positvita vuxenförebilder.

– Jag tror det betyder jättemycket. Just för att de ser att oavsett bakgrund så kan man komma in på Högskolan. Plus att de får känna att det finns någon för dem dessa två timmarna per vecka.

Men Ida Andersson berättar att det också ger mycket gläjde och förståelse att som student få vara mentor.

– Det var det absolut roligaste jag kunde göra. Man får åka iväg och plaska på ett badhus, något man inte gör som 20-åring helt själv. Det var ett sätt att komma ifrån studierna lite, tänka på något annat och känna en mening, känna att jag gör skillnad för ett barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".