En av de 12 ST-läkare som arbetar på psykiatrin nu.
Titti Östergaard har en ST-tjänst och ska bli psykiatriker. Foto:Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

Svårare rektyrera personal inom psykiatrin

Verksamhetschef: På sikt tror jag det kommer se betydligt ljusare ut
1:36 min

Psykiatriker hör till de specialistläkare som det är brist på i landet, enligt Socialstyrelsen. I nordöstra Skåne har man haft svårt att rekrytera personal till psykiatrin, framförallt psykiatriker, säger verksamhetschef Johnny Käll.

Titta Östergaard har en tjänst som ST-läkare på psykiatrin i Kristianstad. Det innebär att hon om några år är färdigutbildad psykiatriker.

– Innan jag började här så gjorde jag ST-tjänst två år i allmänmedicin. Där blev det ännu tydligare för mig att kropp och själ hänger ihop och tydligare att de psykiatriska patienterna var en intressant grupp.

Psykiatriker, specialistläkare, är en grupp som blivit allt svårare att rekrytera, säger Johnny Käll som ärverksamhetschef över psykiatrin i Hässleholm och Kristianstad.

– Det är främst till vår mottagning i Hässleholm. Vi har också sjuksköterskor som blivit allt svårare att rekrytera den sista tiden, och även erfarna psykologer inom psykiatrin.

Just nu behövs två psykiatriker till Hässleholm. Och trots att det ofta är få sökande till tjänsterna som är ute, så fungerar verksamheten bra, menar Johnny Käll. Han tror också att det kommer att situationen kommer att vända, inte minst i takt med att det just nu finns 12 ST-tjänster på psykiatrin i Kristianstad.

– Och de har vi alla tolv tillsatta nu vilket det inte varit tidigare. Så på sikt tror jag det kommer se betydligt bättre ut på läkarsidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".