I studion
Anja är anhörig till en person med självskadebeteende. Här intervjuad av Cecilia Ahle
#imitthuvud

Anhöriga finner stöd i varandra

Anhörig: Ofta när man mår dåligt känner man sig som ensammast i världen
9:20 min

Hur hanterar man som anhörig när en närstående skadar sig själv? Hur ser man till att man inte glömmer bort sig själv när man hjälper en annan?

För att anhöriga till personer med självskadebeteende ska kunna få träffa andra i samma situation drog föreningen SHEDO (Self harm and eating disorders) tillsammans med Region Skåne igång en anhörigutbildning. En som gått denna är Anja. 

- Jag kände att det vore skönt att prata med andra föräldrar i samma situation. Ofta tror man att man är ensam, säger hon. 

Det är ofta svåra känslor som dyker upp. Anja beskriver det som ett stort kaos i huvudet.

- Jobbiga känslor håller man oftast för sig själv. Man går ut en stund, går en runda och gråter för sig själv en stund. Tills man mår bra igen, säger hon. 

#imitthuvud

#imitthuvud

Under hela vecka 46 har P4 Kristianstad fokuserat på ämnet psykisk hälsa. Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen erfarenhet eller som närstående, och vi vill prata om detta. Det viktiga är din berättelse. 

Fortsätt skicka in din berättelse till vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos på publiken@sverigesradio.se  eller ring 044 77 512 80

Tyck till på sociala medier via hashtag #imitthuvud

Här finns en lista om du behöver söka hjälp och stöd 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".