Främmande makt kränkte svenskt vatten. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Främmande makt kränkte svenskt vatten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Säkra bevis för undervattens­kränkning i skärgården

Sverige har säkra bevis för att det skedde en undervattenskränkning i Stockholms skärgård i oktober. En mindre ubåt har kränkt svenskt vattenm, konstaterade överbefälhavare Sverker Göransson i dag.

– Försvaret kan nu bekräfta att en mindre ubåt har kränkt svenskt territorium, om detta råder inget tvivel, sa Göransson på en presskonferens i Rosenbad under fredagen där försvarsmakten presenterade sin analys av underrättelseoperationen som pågick i Skärgården under oktobermånad.

Försvarsmakten har i analysen kunnat konstatera att underrättelseoperationen som på gick under drygt en vecka i oktober tidigare i år inte varit förgäves.

En undervattensfarkost av okänd nationalitet har kränkt svenskt territorium, uppgav Göransson.

– Den kränkning som skett av svensk territorium är grov och allvarlig, sa överbefälhavaren.

På plats för presskonferensen fanns även statsminister Stefan Löfven (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Statsministern bekräftade att vem eller vilka som ligger bakom kränkningarna är fortfarande okänt för regeringen.

– Vi vet inte vem som ligger bakom detta, men låt mig säga det här till de som ligger bakom detta: det här är helt oacceptabelt. Vi kommer att försvara vår territoriella integritet, sa Löfven under presskonferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".