En veteåker, i bakgrunden träd och hus. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Ökad spannmålsskörd

Christer Nilsson KLF:Rekord så det smäller om det
1:07 min

Enligt jordbruksverket blev den totala spannmålsskörden 14% större i landet än förra året. KLF, Kristianstadsbygdens lagerhusförening, som tar emot stora delar av spannmål från Kristianstad med omnejd, Österlen och delar av Blekinge, ser också en stor ökning.

Christer Nilsson är VD för Kristianstadbygdens lagerhusförening. De får in stora delar av den spannmål som skördats i Kristianstad, Österlen och delar av Blekinge. Han säger att de kunnat se en väldigt stor ökning av skörden, drygt 15% mer än förra året.

– Det är rekord så det smäller om det. Där är en del nya leverantörer som kommit till, men den största ökningen är en ökad skörd.

Däremot har skörden av raps inte blivit lika stor i år som man förväntade. Enligt Christer Nilsson beror det på insektsskador. Men ökningen de kunnat se av spannmål, beror dels på ett gynnsamt väder.

– Vi hade ett bra väder, en bra blandning av regn och sol. En annan orsak till ökningen är att det såddes mycket höstspannmål hösten 2013, och det ger lite större skörd än det som man sår på våren.

Men mycket spannmål kan också pressa priserna, menar Christer Nilsson.

– Tyvärr är det så att alla spannmålsodlare i hela världen har fått bra skörd. Det gör att vi har ett överskott på spannmål 2014, och då blir det pressade priser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".