Godis i närbild
1 av 2
Socker, socker, här var det socker. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Diabetes
2 av 2
Insulinpennan visas för nyfiken besökare. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Hur många sockerbitar är det i din mat?

Diabetessköterska: Det finns inte många som skulle tugga i sig 17 sockerbitar
1:29 min

Idag uppmärksammas Världsdiabetesdagen - en dag för att sätta fokus på att diabetes ökar så stort i världen. På Centralsjukhuset i Kristianstad visade diabetessköterskor hur mycket socker maten egentligen innehåller.

Diabetes är den snabbast ökande sjukdomen i världen, och man räknar med att omkring 350 000 personer i Sverige är drabbade.

Trots att FN deklarerat diabetes som ett hot mot den globala hälsan, något som är unikt eftersom det är den första icke-smittsamma sjukdomen som får den statusen, så är okunskapen stor om sjukdomen.

Och idag är det Världsdiabetesdagen - en dag för att sätta fokus diabetes ökar så stort i världen, och just i år med extra fokus på hälsosam mat.

14 november är valt därför att det är Frederick Bantings födelsedag. Tillsammans med bla. Charles Best upptäckte han insulinet 1921.

– Många förstår inte hur stor betydelse kosten och motionen har för blodsockret, säger Angela Johansson som är diabetessköterska på Centralsjukhuset i Kristianstad

I entréhallen på sjukhuset har diabetesmottagningen Rodeon laddat ett bord med informationsbroschyrer, insulinpennor och högar med sockerbitar för att visa hur mycket socker det finns i stoppar i oss.

– Många reagerar när man ser hur mycket socker olika livsmedel egentligen innehåller, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".