Pontus Höglund. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Pontus Höglund. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
#imitthuvud

Gästsidekick Pontus sitter på dubbla stolar

Pontus: Fundera över en paus i bland, vart du är på väg och varför
7:49 min

Han älskar film och kräftfiske, har jobbat många år inom psykiatrin - och är för tillfället sjukskriven för depression. Dagens gästsidekick i Hallå Skåne heter Pontus Höglund och kommer ifrån Sösdala.

Det var ett år sedan som Pontus efter att ha arbetet många år inom psykiatrin som föreläsare och forskare, som han insåg att han själv inte mådde bra. Han säger att hans familj nog insåg det tidigare, men det tog ett lite längre tag för honom själv.

– För min del föll poletten ner när jag skrev min avhandling om hur diagnoser påverkar en människas beslutskompetens. Då insåg jag att jag ju beskriver mig själv, säger Pontus Höglund.

Hur var den insikten?

– Den var väldigt arbetssam. Men jag lever i en familj där många har diagnoser och vi har öppet klimat och jag har alltid själv förespråkat tydlighet och öppenhet.

Dagen efter ringde Pontus vårdcentralen och man kunde konstatera att han hade en depression.

– Jag trodde att jag skulle märka det snabbare, som har kunskap om det, om jag inte mådde som vanligt. Det är möjligt att vissa kan det som har kunskap. Jag hade det inte. Det smög sig på och de stegen var för små för att jag skulle upptäcka det.

Om ett par veckor kommer Pontus börja arbeta igen. Utan hans familj hade det inte gått så snabbt, menar han.

– Jag mår bra mycket bättre idag och jag har lärt mig väldigt mycket. Jag vill rekommendera människor att ta en paus då och då. Och fundera över vart man är på väg och varför. Hade jag gjort det något tidigare hade jag nog inte fått den här depressionen.  

Vill du bli gästsidekick en fredag och få se hur det går till att göra radio? Skriv ett par rader om dig själv och maila till hallaskane@sverigesradio.se

#imitthuvud

#imitthuvud

Under hela vecka 46 har P4 Kristianstad fokuserat på ämnet psykisk hälsa. Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen erfarenhet eller som närstående, och vi vill prata om detta. Det viktiga är din berättelse. 

Fortsätt skicka in din berättelse till vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos på publiken@sverigesradio.se  eller ring 044 77 512 80

Tyck till på sociala medier via hashtag #imitthuvud

Här finns en lista om du behöver söka hjälp och stöd 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".