Mikael Wihlborg och Mona Bernhardsson framför husvagnen. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Mikael Wihlborg och Mona Bernhardsson framför husvagnen. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Tak över huvudet för EU-migranter

"Vi får inte glömma att det är människor"
5:17 min

Vi har under morgonen hört om EU-migranterna som bor i en husvagn utan tillgång till toalett i Ängelholm. Mona Bernhardsson, vänsterpartiet,  menar att Ängelholms kommun borde ta ett större ansvar. Jan-Olof Sewring, moderat och ordförande i socialnämnden svarade på hur man ska hjälpa dem.

Efter valet i september ville Vänsterpartiet i Ängelholm hjälpa en grupp EU-migranter som bodde primitivt i tält i en skogsdunge vid Klitterhus i Havsbaden. Därför lät man dem flytta in i en äldre husvagn som Vänsterpartiet använt som valstuga.

Men en fredag några veckor senare fick Mona Bernhardsson i Vänsterpartiet ett telefonsamtal från EU-migranterna om att polisen hämtat husvagnen.

- De var väldigt upprörda, uppskrämda och skärrade för att polisen hade tagit bort deras tillhörigheter som vanns i vagnen, säger hon. Mediciner, kläder, mat och allt som de behöver.

Polisen sa att Ängelholms kommun begärt att husvagnen skulle skrotas. Men exakt vem som fattat beslutet har Vänsterpartiet inte lyckats reda ut.

Efter några dagar lyckades man få tillbaka vagnen som stod på en bilskrot i Munka Ljungby, men över helgen saknade EU-migranterna tak över huvudet och fick klara sig bäst de kunde.

En vecka senare fick vagnen P-böter och dagen därpå fick Vänsterpartiet ett brev från någon på kommunen som kallade sig handläggare 3,4.

- Ja handläggare 3,4 på Tekniska kontoret hade tagit beslutet att den skulle skrotas och då fick vi några dagar på oss att hämta vagnen som bedömdes vara ett fordonsvrak, säger Mikael Wihlborg i Vänsterpartiet.

Man körde vagnen till Bilprovningen och fick den godkänd. Sedan dess har den stått uppställd på en annan plats där den fått vara i fred, men Mona Bernhardsson menar att Ängelholms kommun borde ta ett större ansvar.

- Vi tycker att kommunen skulle kunna ordna ett bättre boende, säger hon Här som de har det nu så har de inte ens tillgång till toalett.

Vi får inte glömma att det är människor, inledde Jan-Olof Sewring, moderat och ordförande i socialnämnden när vi ringde upp honom. Mat och kläder har man kunnat ge EU-migranterna med hjälp från Röda Korset och några frikyrkor. På fredag kommer beskedet hur man ska kunna ge dem tak över huvudet och rinnande vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".