Jan Nilsson, Ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd  Foto:Mårten Levin för Hjärt-Lungfonden, Creative Commons:
Jan Nilsson, Ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd Foto:Mårten Levin för Hjärt-Lungfonden, Creative Commons:http://bit.ly/1jmalQx

Färre dör i hjärtinfarkt

Hjärt- lungfonden: En fantastisk utveckling
1:19 min

Antalet personer i Skåne som dör i hjärtinfarkt har blivit färre de senaste åren. Sedan år 2007 har antalet döda minskat med 27 procent, visar en sammanställning som Hjärt-Lungfonden gjort. År 2007 dog 1450 personer i akut hjärtinfarkt, förra året var antalet nere på drygt 1000 döda.

Enligt organisationen är en orsak till minskningen att hjärtforskningen lett till bättre behandlingsmetoder.

- På grund av forskningens framgångar kan vi i dag rädda livet på de flesta som kommer till sjukhus med hjärtinfarkt. Forskningen har gett oss nya behandlingar och utvecklade metoder, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Ett exempel på hur vården vid hjärtinfarkt har förbättrats tack vare forskningen de senaste åren är den ökade användningen av så kallad ballongvidgning. Ingreppet utförs också numera oftare via handleden i stället för via ljumsken, vilket kraftigt har minskat risken för blödningar, skriver fonden i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".