Urbana hembyggdsgården.
De här ungdomarna sommarjobbade på Urbana Hembygdsgården i somras. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.

Inga fler utanförskapspengar

Ordförande: Visst påverkar det, nu får vi hitta andra sätt
1:49 min

Det blir ingen fortsatt satsning på extra stimulanspengar till utsatta stadsdelar, de så kallade Urban 15 pengarna. Gamlegården i Kristianstad är en av 15 stadsdelar i landet som fått pengar.

Totalt har 200 miljoner fördelats under 2013 och 2014 för att stärka och utveckla de så kallade utanförskapsområdena, ett stimulanspaket som nu avslutas. Det har den nya regeringen beslutat.

Målet med satsningen var att minska arbetslösheten, minska antalet invånare med försörjningsstöd och öka antalet elever som är behöriga till gymnasiets nationella linjer.

– Två år blev lite för kort, säger Radovan Javurek (FP) ordförande i Arbets- och Välfärdsnämnden i Kristianstad Kommun. Han uttrycker också en besvikelse över bristen på andra konkreta satsningar:

– Uppenbarligen finns det inte en strategi – än så länge - för den sociala hållbarheten, säger han.

Kommer Gamlegården att bli lidande av det här?

– Vi får organisera om för att hitta sätt att arbeta vidare, och för att till exempel ha kvar den Urbana hembygdsgården, säger han.

– Vi hoppas kunna fortsätta med samverkan, säger Radovan Javurek

Men pengarna är inte helt slut, de pengar som Kristianstad kommun har fått för 2014 kommer fördelas i december, och kommer att användas under 2015.

Regeringen har flyttat frågan om Urban utveckling från Arbetsmarknadsdepartementet till Näringsdepartementet, med bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) som ansvarig minister.

I budgetpropositionen skriver man att i stället ska rikta insatser mot skolor med låga resultat och stora behov, samt på nyanlända elever. Dessutom vill man modernisera miljonprogrammets flerbostadshus på ett social och miljömässigt hållbart håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".