#imitthuvud
#imitthuvud
#imitthuvud

Många tankar den gångna veckan #imitthuvud

Många starka möten och många kloka tankar #imitthuvud, vår temavecka om psykisk hälsa. Nu sammanfattar vi i Hallå Skåne veckan, men för det slutar vi inte prata om  den.

- Många berättelser under veckan, många som känner att de inte är själva längre. Vi fick in mail till publiken@sverigesradio.se, en del av dem är inlästa av reportrar och finns här på webben.

En av de starkaste mötena som jag tyckte vi hade under veckan i Hallå Skåne var när vi träffade 22-åriga Louise Jakobsson Wigh från Kristianstad.

Hon var oerhört modig när hon berättade sin historia som sträcker sig tio år tillbaka i tiden, där hon har åkt in och ut från psykiatrin. Hon gjorde sitt första självmordsförsök när hon var tretton år och sitt sista för två år sedan.

Läs och lyssna på Louise berättelse här.

Och hon valde att berätta för att hon tycker att vi måste våga prata om just självmord. Idag mår Louise bra, pluggar i Lund och har hittat bra personer runt henne som har visat henne andra delar av livet.

En stor grupp är alla anhöriga, det är inte alltid lätt att veta vad man ska säga, eller göra, eller hur man ska förstå den drabbades situation. Och något som har kommit fram under veckan är lättnaden när man har förstått att man inte är ensam.

En av de anhöriga vi träffade var Anja vars son har haft självskadebeteende i mer än fyra år. Hon hade varit med på ett gäng träffar som Region Skåne har varit med och ordnat där man får träffa andra i samma situation som just Anja

Läs och lyssna på Anjas berättelse här.

Vi har ju också fått väldigt handfasta tips inom vissa området. Vi pratade bland annat om vikten av bra skolhälsa, att faktiskt fånga upp unga på ett tidigt stadie, och även hur man som föräldrar kan se efter varningstecken.

Arbetsplatsen är en annan viktig plats i människor liv där det är viktigt ta med den psykiska hälsa och arbetsmiljön i beräkningen. För fallerar det där, ja då kan det får stora konsekvenser. Vi pratade om företagshälsovård med Jörgen Frithiof som är psykolog och arbetar som affärsområderschef på Previa.

Jörgen Frithiof från Previa, om hur den psykiska arbetsmiljön påverkar hela ditt liv.

Man kunde känna att det blev stundtals tungt, och så blir när det när det finns många viktiga historier och aspekter att berätta om psykisk hälsa.

Ett mail vi fick var väldigt fint och fick oss att inse att man inte får glömma vissa saker.
En kvinna som fick en kraftig depression och blev inlagd - berättade sin historia. Sen skickade hon ett till mail för att tillägga detta:

Glöm bara inte att det kan bli bra också. Ibland känns det som att man glömmer bort att det blir bättre. Om någon hade sagt det till mig när jag var riktigt sjukt hade det hjälpt. Ibland känns det som att man fokuserar så mycket på sjukdomen att man glömmer tillfrisknandet.

Oförståelse, vikten av stöd och tron om att allt blir bättre. Vi har fått in otroligt många starka och viktiga berättelse från dig som lyssnar. Du kan lyssna på några av dem här.

Vi får tacka för alla modiga berättelser, och sluta inte prata om vad som finns i ditt huvud.

Allt vårt samlade material finns på webben sverigesradio.se/kristianstad, och sluta inte tyck till under #imitthuvud

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".