Osby kommunhus. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Vem som kommer att styra Osby är fortfarande väldigt oklart. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Ingen vet vilken budget som går igenom i Osby

Om en vecka ska politikerna i Osbys kommunfullmäktige ta beslut om budgeten för nästa år. Och det mesta talar för att allt kommer att avgöras under själva mötet nästa måndag.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är det klart största blocket i Osby men saknar två mandat för att ha egen majoritet. De vill höja skatten med 50 öre för att få ihop den hårt ansträngda budgeten och det är där skon skaver som mest. 

Sverigedemokraterna som fick över 20 procent i valet är generellt emot en skattehöjning berättar vice ordförande Agne Ingvardsson som menar att Osby istället måste anpassa kostymen. Men utan samarbete och eget budgetförslag lär Sverigedemokraterna få inrikta sig på att agera vågmästare. 

De fyra borgerliga partierna ska ha möte på söndag om hur de ska göra, men precis som SD är Moderaterna generellt emot att höja skatten berättar ordförande Carl-Magnus Nilsson. Framför allt eftersom skattehöjningen gör så lite skillnad på en budget med kostnader på 630 miljoner kronor menar Nilsson. 

Centerpartisten Niklas Larsson är inne på samma linje och menar att man i stora drag är överens om budgeten med Socialdemokraterna och att skattehöjningen är en liten del.

Socialdemokraternas ledare Marika Bjerstedt Hansen ser dock det hela på ett annat sätt och sätter hårt mot hårt. Hon är inte intresserad av att styra kommunen med någon annans budget utan lämnar i så fall över ansvaret till de borgerliga partierna. Vilket skulle leda till ett ännu mer osäkert parlamentarisk läge. 

Så inför måndagens möte är frågan var SD egentligen står och om samtliga ledamöter bland de borgerliga partierna verkligen kommer rösta på samma sak eller om några låter bli att rösta överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista