Stadshuset i Ängelholm. Foto: Jessica Ida Nilsson/Ängelholms kommun
Stadshuset i Ängelholm. Foto: Jessica Ida Nilsson/Ängelholms kommun

Fem olika förslag till budget i Ängelholm

Lars Nylander: Räknar med att få igenom skattehöjning
1:06 min

I kväll så ska kommunfullmäktige i Ängelholm besluta om budgeten för 2015, och läget är ovanligt. För det finns fem olika budgetförslag att ta ställning till.

Förutom Socialdemokraterna har Engelholmspartiet, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och den borgerliga Treklövern som består av Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna lagt egna budgetförslag.

Den stabila borgerliga majoriteten försvann i årets val och kommunen fick ett Socialdemokratiskt minoritetsstyre. Det innebär att inget av förslagen har majoritet när omröstningen i kommunfullmäktige börjar.

Därför skulle det kunna bli så att Socialdemokraterna får styra Ängelholm 2015 med en budget som inte är deras egen. Men det blivande socialdemokratiska kommunalrådet Lars Nyander är inte särskilt orolig.

Han säger att även om det finns olika budgetförslag så är de flesta partierna eniga med Socialdemokraterna om att satsa på till exempel skola och vägar, och att de flesta partierna är för en höjning av kommunalskatten.

- Det är ju en majoritet som säger att vi är villiga att höja skatten för att klara de frågorna vi har framåt och då känns det ganska bekvämt att gå in i diskussionen, säger Lars Nyander. Jag räknar med att vi kommer att få igenom den skatteökningen som vi har föreslagit på 25 öre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".