Pågatåg på Hässleholms station. Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio
Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio

Nya tider för bussar och tåg

Skånetrafiken lovar effektivare pendling och mindre väntetider när de nya tidtabellerna införs den 14 december. Hörby och Tomelilla blir två nya knutpunkter för busstrafiken i Skåne.

Både tåg och bussar i Skåne byter tidtabell den 14 december. I samband med detta görs också en hel del förändringar. Skåneexpressen 1, som kör mellan Kristianstad och Malmö, och Skåneexpressen 2, som trafikerar Hörby och Lund, blir starkare stomlinjer och får helt nya tidtabeller. Dessa linjer blir utgångspunkten för ett helt system av anslutande regionbusslinjer i Hörby, som nu blir en tydligare knutpunkt för busstrafiken i Mellanskåne.

Tidtabellerna till fem mindre regionbusslinjer i området runt Hörby anpassas till Skåneexpressens avgångs- och ankomsttider. Tanken är att detta ska ge minskade väntetider och effektivare pendling mot Malmö, Lund och Kristianstad.

Skåneexpressen 1 får också ny, snabbare körväg genom centrala Malmö och där blir Malmö C ny ändhållplats.

Skåneexpressen 3, mellan Simrishamn och Kristianstad, och Skåneexpressen 4, mellan Ystad och Kristianstad, får bland annat utökad helgtrafik. Tomelilla blir en knutpunkt på Österlen med enklare byten även mellan Skåneexpressen 4 och 5 och bättre kopplingar till tågen och Skåneexpresserna för dem som reser in till Tomelilla med andra busslinjer.

När det gäller tågtrafiken sätter Skånetrafiken in två extra turer med Pågatåg från Ystad till Malmö på morgonen. Den ena turen är en förlängning av den tur med Pågatåg Express som nu går från Skurup till Malmö. Nu startar den turen redan i Ystad kl. 06.39. En helt ny tur tillkommer kl. 6.09.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".