Andrea Hofmann, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Kristianstad och projektledare. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Andrea Hofmann, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Kristianstad och projektledare. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Bibliotekens nya webb ska locka unga

Projektledare: Den ska intressera barn och unga mer än den gör idag
1:33 min

Biblioteken i nordöstra Skåne går nu ett steg längre i sitt samarbete och skapar en ny gemensam webbportal. Arbetet pågår för fullt nu och förhoppningen är att den ska kunna lanseras till våren.

– Det vi har tänkt mycket på är att den här nya webbportalen ska intressera barn och unga. Det är en väldigt viktig målgrupp för oss och vi har upplevt att på nätet är vi inte riktigt där dom är, säger Andrea Hofmann, som är bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Kristianstad och projektledare.

Redan idag har biblioteken i nordöstra Skåne ett samarbete. Du kan till exempel låna böcker i Kristianstad och lämna dom i Hässleholm. Men nu håller man alltså också på att ta fram en ny, gemensam, webbsida. Den ska fungera både inspirerande och lustfyllt, och ha fler funktioner där det bland annat kommer att kunna skapas listor på nya böcker eller böcker i speciella genrer. Och alla program kommer att finnas på ett och samma ställe. Om det tex kommer en författare till biblioteket i Osby så får invånarna i de andra kommunerna samma information.

Att biblioteken samarbetar är viktigt menar Andrea Hofmann och låntagarna har redan märkt flera fördelar med samarbetet hittills, säger hon:

– Ja, de har ju märkt att de kan lämna böcker på alla bibliotek. Samma lånekort gäller på de olika biblioteken och det har gjort det enklare för låntagarna. Reservationsköerna går också mycket snabbare eftersom utbudet nu är mycket större.

Josefin Modig
josefin.modig@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".