Det mobila akutteamet på Hälsostaden förbereder sig för dagens jobb. Sköterskorna Anna Angenius och Kerstin Persson i förgrunden.
Det mobila akutteamet på Hälsostaden förbereder sig för dagens jobb. Sköterskorna Anna Angenius och Kerstin Persson i förgrunden. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio.

Akutbesök hemma hos gamla en succé

Mobilt akutteam på Hälsostaden i Ängelholm har blivit en framgång
1:21 min

Sedan ett knappt halvår har Hälsostaden i Ängelholm ett mobilt akutteam som åker hem till gamla, sjuka patienter och projektet har blivit en stor framgång.

I början av juni började det mobila akutteamet och läkare och distriktssköterska åka hem till de gamla patienterna och undersökte dem i hemmiljö.

- De slipper ligga på akuten och vänta i timmar och de riskerar inte att bli förvirrade av den okända miljön, säger distriktssköterskan Anna Angenius. För oss sköterskor har det blivit jättebra, vi har äntligen fått den läkarkontakt vi alltid efterlyst.

Av de patienter som det mobila akutteamet behandlat har 88 procent sluppit åka in på akuten och 71 procent har sluppit läggas in på sjukhus.

- Jag är så fantastiskt nöjd med att få jobba med det här. Vi är ett team med rätt kompetens som träffar rätt patientgrupp, säger läkaren Lina Hjärpe Skoglund. Många av de gamla säger att det är som när husläkaren kom hem förr i tiden och det är det ju också. Fast i moderniserad form.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".