Samordnare för ungdomssatsningen mot Spice i Östra Göinge kommun
Samordnare för ungdomssatsningen mot Spice i Östra Göinge kommun. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Hallå Skåne

Östra Göinge i framkant mot spiceanvändning

Samordnare: Jag efterlyser nationell hjälp mot marknadsföring av spice
4:40 min

Redan i början av året slog Östra Göinge kommun larm mot spiceanvändning i kommunen. Nu har man fått bättre bukt med problemet, men en ny variant av den syntetiska drogen försvårar arbetet markant.

Så unga som tolvåringar använde drogen spice i göingska skolorna, när man i början av året började testa skolungdomar i Östra Göinge kommun.

Efter att ha haft ett tätt samarbete mellan socialtjänst, skola och polis har man fått bättre koll på de unga som använder drogen, menar kommunens samordnare Annelie Borg.

– Vi har gett stöd till både unga och föräldrar. Sen är det alltid en del som man inte kan nå, säger Annelie Borg.

Den nya svårigheten nu är att den provstickan som utvecklats för att uppstäcka spicen och som man använt i skolan, inte visar nya varianter av drogen. Det finns över 340 olika varianter av den syntetiska cannboiden och för att kringgå förbud och narkotikaklassning förändras något litet i framställningen av drogen.

– Det gör att man bara genom samtal och rent visuellt kan upptäcka drogen. Det gör det hela mycket mer komplicerat.

Annelie Borg efterlyser därför nationell hjälp med att hitta nya sätt att testa drogen och mot den positiva marknadsföring som finns på internet.

– Marknadsföringen idag är sanningsvidrig, säger Annelie Borg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".