Köttfärs
Förädlat kött? Arkivbild: Anders Wiklund/TT

Gammalt kött maldes till ny färs

Patrik Hekkala rapporterar om den gamla färsen
1:23 min

En butik i nordöstra Skåne använde gammalt kött för att mala färs. Enligt livsmedelsinspektörerna som upptäckte det hade köttet passerat bäst före-datum.

Trots det malde butiken det till färs, märkte om färsen med ett nytt hållbarhetsdatum och sålde den.

Det handlar om två inspektioner som gjordes i oktober hos en matbutik i nordöstra Skåne.

Under det första besöket hade livsmedelsinspektörerna svårt att förstå om de anställda visste hur kött ska hanteras.  

Orsaken till det var att inspektörerna upptäckte att de anställda hade tagit kött som passerat bäst före-datum – skivat och malt ner det. Efter det hade köttet märkts om med nytt hållbarhetsdatum och sålts till kunder.

Därför valde inspektörerna att även göra ett besök hos matbutiken en vecka senare. Den gången informerades de butiksanställda om att det inte är tillåtet på grund av hälsorisker att mala och packa om gammalt kött och därefter sälja det med ett nytt bäst före-datum.

Men de butiksansvariga förklarade då att de hade inte gjort något fel och att de bara följt reglerna. De trodde till exempel att genom använda gammalt kött och mala det till färs, så ”förädlas” köttet.

Den förklaringen håller inte, menar livsmedelsinspektörerna som frågat Livsmedelsverket om vilka regler som gäller i Sverige.

Livsmedelsinpektörerna konstaterade också att butiken hade en mycket smutsig ugn och smuts som hade legat i köttkylen sedan en tid tillbaka.

Butiken kommer nu sättas under extra koll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".