Bandbokaren Julius Malmström och textförfattaren, Sven Lindtröm på platsen för konserterna, där det nu ryms ett gym. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.
Bandbokaren Julius Malmström och textförfattaren, Sven Lindtröm på platsen för konserterna, där det nu ryms ett gym. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.

Olympen öppnade upp mot musikvärlden

Julius: Jag var rätt bra på att ordna jobb
5:14 min

Idag presenteras en bok om konsertarenan Olympen i Lund. "Olympen - artisterna, publiken, betongen". Dit kom på 70- och 80-talet alla stora musiker. Arenan förvandlades till södra Sveriges hetaste konsertlokal.

Det är en arena som många skåningar kommer ihåg för att de sett Frank Zappa, Procul Harum, Black Sabbath, Ratata, The Pogues och många andra.

– Det var ett lagarbete att få hit grupperna. Det började med att jag själv var musiker, men bra på att ordna jobb åt andra, säger Julius Malmström, konsertarrangör.

Sven Lindström har skrivit boken.

– Vi har plockat fram ett urval på kort tid. Det är en härlig historia om när den spännande värden öppnades av Julius, säger Sven Lindström.

– Jag var här själv och såg Tom Petty & the Heartbreakers. Jag tyckte att gitarristen Mike Campbell var en diva eftersom han bytte gitarr i varje låt. Sedan var jag här många gånger, säger Sven Lindström.

– Jag minns framförallt många extranummer, som jag kunde se när jag var klar med redovisningen, säger Julius Malmström.

Det är väldigt mycket en bilderbok?

– Ja, men vi har lagt till lite text som ska ge kött på benen. Jag har intervjuat och letat upp textklipp, säger Sven Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".