Sandra Lindström, spjutstorp, höns, tomelilla
Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio

Slut på friheten även för hobbyhönsen

Sandra Lindström: De är kanske i sådana här besättningar som smittan börjar
1:24 min

Jordbruksverket beslut att höja skyddsnivån mot fågelinfluensan som innebär att alla fjäderfän nu ska hållas inomhus påverkar inte bara storproducenterna utan även de som exempelvis har höns på hobbynivå. En av dom är Sandra Lindström i Spjutstorp utanför Tomelilla.

Hon tror att det är extra viktigt för privatpersoner med mindre flockar höns hemma att följa de nya direktiven.

- Konventionella värphönsen hålls ju alltid inne och där är det ju en kontrollerad miljö och risken för smittspridning är mycket lägre. I en sån här flock som går ute i trädgården där det finns mycket småfåglar och fasaner som springer, de utsätts ju för smittor på ett helt annat sätt och det är kanske i sådana här besättningar som smittan kan börja, säger hon.

Sandra Lindström har ett tjugotal höns hemma på gården i Spjutstorp utanför Tomelilla. Vanligtvis går dom fritt i trädgården, men efter att Jordbruksverket beslutat att alla fjäderfän ska hållas inomhus så får dom nöja sig med hönshuset. Och för Sandra var det självklart att snabbt ta efter direktiven, men även om hon har en mindre flock så är det inte helt okomplicerat.

 - Det blir lite mer akut att slakta ungtupparna för när de blir instängda på lite mindre yta blir det lätt gruppvåldtäkter på hönorna och det är inte så trevligt för dem. Så vi får ha tuppslakt i helgen.

Tror du hönsen påverkas av det på något sätt?

- De är ju rätt så sura. De är vana vid att gå ute och röra sig fritt och picka i sig allt möjligt och det är ju inte alls lika kul att vara inne, säger Sandra Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".