Edina Burazerovic och Emma Holmberg jobbar på mötesplatsen
1 av 3
Edina Burazerovic och Emma Holmberg har samlat vinterkläder som folk har skänkt. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Barnen lär sig om FN:s barnkonvention på mötesplats Ljungdala
2 av 3
Ebba Holmberg berättar om barnkonventionen för barnen från fritids. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Tårtkalas på mötesplats Ljungdala
3 av 3
Barnen blev glada när det plötsligt dukades fram tårta. Foto: Dajana Koavcevic/Sveriges Radio

Barnkonventionen firas med klädinsamling

Edina Burazerovic: Det har kommit en del vinterjackor och termobyxor
1:33 min

På mötesplats Ljungdala firades på torsdagen barnkonventionens 25-årsjubileum. De anställda har i veckan hållit i en klädinsamling till flyktingbarnen i Vittsjö.

Tillsammans med servicekontoret i Vittsjö drog mötesplats Ljungdalas personal i veckan i gång en insamling av framförallt vinterkläder till barn på flyktingboendet i Vittsjö. Det är en del av firandet av barnkonventionen som FN:s generalförsamling antog på dagen för 25 år sedan.

En hög med påsar som innehåller både varma termobyxor och overaller men också andra plagg ligger och väntar på att distribueras till flyktingarna.

– Jag tror att det finns väldigt många barn i vårt land, oavsett om man är ny i landet eller är född här, som inte har det så bra. Det är viktigt för oss alla som jobbar med barn och ungdomar att bli mer medvetna om det och påminna andra om det.

– Folk har frågat om att få lämna vuxenkläder också och vi har sagt ja. Det är ju en hel del hemlösa och de kanske också behöver något, säger varksamhetschef Edina Burazerovic.

Bjöd områdets barn på tårta

Då det var studiedag i Hässleholm på torsdagen var många yngre barn på fritidset alldeles intill. De bjöds på tårta och fick ta del av en utställning med små konstverk på temat barnkonventionen, som andra barn i området har pysslat med.

Under fredagen kommer Rädda Barnen vara på plats på mötesplatsen och informera om FN:s barnkonvention och både då och på lördag kan den som vill komma och lämna ett klädbidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".