Dockan Anna och Carola Hallgren i Studion. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
1 av 2
Dockan Anna och Carola Hallgren i Studion. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Carola Hallengren, hjärt- och lungräddning
2 av 2
Carola Hallengren, hjärt- och lungräddning. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Jenny Sandgren

Viktigt med snabb hjälp

Carola: Du ska trycka ned bröstkorgen fem till sex centimeter
5:26 min

Om DU skulle vara nånstans, där det inte fanns så många andra - och någon faller ihop. Vet du vad du ska göra i den situationen? Idag har vi bjudit in Carola Hallgren som är sjuksköterska och utbildar i hjärt- och lungräddning.

För nästan precis en månad sen hände nått riktigt otäckt i samband med en skånsk handbollsmatch. Matchen mellan Lugi och IFK Kristianstad fick brytas efter att Lugispelaren Joachim Ernstsson fallit omkull livlös på planen. Det visade sig att hans hjärta faktiskt stannat.

Den gången gick allt väl, det var mycket folk på läktaren och det fanns snabbt personer med medicinsk kunskap och hjärtstartare på plats och de räddade livet på Lugispelaren.

Carola Hallgren, som är sjuksköterska, utbildar i hjärt- och lungräddning. Hon utbildar bland annat IFK:s funktionärer. Carola var med i studion i dagens Förmiddagsprogram, för att prata om hjärt- och lungräddning. Programledare Jenny Sandgren fick själv prova på hur man gör i praktiken, på den klassiska dockan, som Carola hade med sig.

Du hittar mer om hur man gör hjärt- och lungräddning på 1177 Vårdguidens webbsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".