Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vem pratar med vem i Bromölla?

Moderat: Vi får acceptera det parlamentariska läget och börja prata
1:26 min
Bromölla kommunhus
Turerna går vidare i Bromöllapolitiken. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Det är fortfarande oklart vilka som kommer att styra Bromölla kommun - trots att det gått mer än två månader sedan valet.

Förhandlingar pågår mellan partierna - men vilka namn det rör sig om, är det ingen som vill säga, och nu ska budgeten klubbas i kommunfullmäktige.

Att det blir förändring står klart - socialdemokratiska kommunalrådet Åke Hammarstedt går i pension och lämnar posten efter tre mandatperioder och Bromöllas politiska karta är förändrad.

Kommunen har varit ett av socialdemokratins starkaste fästen  där partiet haft egen majoritet i princip sedan 1970-talet fram till förra valet till att bli en av de kommuner där Sverigedemokraterna är som störst.

Sverigedemokraterna är andra största parti med 10 mandat, bara snäppet under Socialdemokraternas 13. När nya fullmäktiges presidium valdes en uppgörelse som gjorde att Socialdemokraterna inte fick någon plats.

Nu ska både budget och viktiga poster beslutas - budgeten pden 24 november och posterna senast den 15 december, och nu förhandlas det men inte med alla.

– Vi har inte haft någon kontakt med något annat parti sedan förra kommunfullmäktige, säger Sverigedemokraternas Magnus Persson.

Vad säger du om det?

– Det är dåligt, framför allt dålig respekt mot väljarna. Partipiskorna viner väl hårt och jag tycker att det är illa att de sätter det före att sköta kommunen, säger han.

Från de andra partierna säger Socialdemokraternas nya gruppledare Jenny Önnevik att hon inte kan säga mer om vad som händer just nu men att hon är hoppfull. och tror att  det ska bli en bra lösning för kommunen.

Nya Alternativets Mathias Gerdin säger att han hoppas på en bra spridning av makten.

Moderaternas Lotta Hellström säger att det är ett komplicerat läge, men säger samtidigt att hon menar att man måste börja prata med Sverigedemokraterna, inte om samarbete men om enskilda frågor.

– Vi kan inte hålla på så här, de är ett stort parti som nästan var fjärde Bromöllabo röstat på. Vi måste acceptera det parlamentariska läget och börja prata med varandra, säger Lotta Hellström.

– Kommunala frågor är kommunala frågor och det handlar inte om ideologi när vi ska besluta om vilken gräsplätt vi ska bygga en förskola på, säger hon.  

Från Sverigedemokraterna har man bestämt sig hur man ska rösta:

– När det gäller budgeten så kommer vi att stödja vårt eget förslag, så får vi se vad som händer där efter, säger Magnus Persson.

– När det gäller posterna kommer vi inte att lägga ner våra röster och passivt stödja någon. Faller våra namn så kommer vi att rösta på de kandidater vi tycker är lämpligast, oavsett parti. Det är ingen lek, vi måste ta ansvar för kommunen nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".