Emil Larsson, Isac Johnsson, Hampus Henrysson och Gustav Nilsson tittar ut genom ett fönster på en av Nyhemsskolans modulbyggnader i Ängelholm. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
1 av 3
Emil Larsson, Isac Johnsson, Hampus Henrysson och Gustav Nilsson på Nyhemsskolan i Ängelholm. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Ett pingisbord vid Nyhemsskolans tillfälliga byggnader i Ängelholm. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
2 av 3
Ett pingisbord vid Nyhemsskolans tillfälliga byggnader i Ängelholm. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
En grusplan där Nyhemsskolan i Ängelholm tidigare låg. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
3 av 3
En grusplan där Nyhemsskolan i Ängelholm tidigare låg. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Hallå Skåne

Elever får gå hela högstadiet i tillfälliga lokaler

Elev på Nyhemsskolan: Tycker det är rätt skönt att gå i baracker
6:45 min

Efter år av problem med fuktskador så revs så Nyhemsskolan i Ängelholm i höstas. Men då det tar två och ett halvt år innan skolan är uppbyggd kommer dagens elever aldrig att få gå i de nya permanenta byggnaderna. 

Det är en småkall, regnig och blåsig höstdag på Nyhemsskolan i Ängelholm. Av den gamla skolan finns nu bara idrottshallen kvar, resten är idag en stor grusplan. Alldeles intill står gula och bruna modulbyggnader på rad. Förutom ett blått pingisbord som står uppställt mellan varje länga så är skolgården ganska torftig och höstrusket hjälper inte upp det hela. Men åttondeklassaren Sofia Bergström vill inte klaga. 

– Jag tycker inte det är så dåligt egentligen. Det är ändå rätt fräscht. 

Sofia får medhåll av sin klasskamrat Hanna Rosvall. De uppdelade skollokalerna kan till och med för med sig något bra menar hon. 

– Bra att få frisk luft mellan lektionerna för det är inte så ofta man går ut annars. 

Men både Sofia och Hanna tycker att det blir lite väl frisk luft ibland och då handlar det inte om luften utomhus. 

– Man fryser väldigt mycket här, det gör i alla fall jag, säger Hanna Rosvall. 

Förutom den varierande temperaturen i klassrummen så tycker många elever att det är jobbigt att cykla till matsalen som numera ligger i gamla John Bauers lokaler en bit. Extra jobbigt är det under vinterhalvåret. Men i det stora hela verkar de flesta ändå de flesta vara ganska nöjda med lösningen. Något som bekräftas av elevundersökningar som gjorts på skolan.

Det går totalt 370 elever på Nyhem, högstadielever och särskoleelever. De har haft möjlighet att välja andra skolor men det flesta har ändå valt att gå kvar. Skönt tycker rektorn Tommy Svensson som ett tag var orolig att många skulle välja bort skolan. 

– När vi stod inför en ny årskurs och vi skulle säga att det här är vad som väntar er de kommande åren, säger rektor Tommy Svensson. 

Han berättar om skräckexemplet från Helsingborg där en skola med tillfälliga lokaler fick lägga ner då alla eleverna valde andra skolor. 

Det nya skolan ska vara klar till sommaren 2017 men efter alla turer kring skolan, med en avbruten renovering och sedan en rivning, så är inte alla helt övertygade om att tidsplanen kommer hålla. En av dem kemiläraren Emma Braunstein som fått flytta hela sin kemisal mer än en gång. 

– 2011 sa de att ni flyttar ut på sportlovet och till novemberlovet har ni en ny skola. Det blev inte riktigt så. Nu tror man nästan inte på den nya skolan. 

Inte heller eleven Sofia Bergström är helt övertygad. 

– Det känns som om kommunen har så mycket på gång hela tiden och de hinner liksom inte slutföra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".