Jan-Olof Sewring, (M) ordförande i socialnämnden i Ängelholm, Foto: Anna Hanspers
Jan-Olof Sewring, (M) ordförande i socialnämnden i Ängelholm, Foto: Anna Hanspers

Byråkratin kan sätta stopp för hjälp åt EU-migranter

Socialnämndens ordförande Jan-Olof Sewring i Ängelholm om EU-migranter
1:12 min

Ängelholms kommun är beredd att hjälpa de sju EU-migranter som bor i en husvagn i Ängelholm med hemresan.

Kommunen är också beredd att ordna värme i husvagnen och en toalett i anslutning till vagnen. Men även om man vill lösa det snabbt så kan byråkratin sätta käppar i hjulet.

- Ja från början så verkade det lite svårt eftersom handläggningstiden från olika myndigheter för att få fram bygglov och de tillstånd som krävs för det här skulle ta fem - sex veckor, säger moderaten Jan-Olof Sewring som är ordförande i Socialnämnden i Ängelholm. Men i det här fallet menar jag att det är akut.

EU-migranterna har sagt till kommunen att de tänker åka hem i slutet på december och kommunen är alltså villig att betala deras biljett. Men de behöver husvagnen till dess. Om husvagnen står på samma ställe mer än en vecka behövs det bygglov, och ska man följa ordinarie rutiner lär handläggningen inte vara klar innan de åker.

Jan-Olof Sewring säger att man nog i och för sig kan slippa kravet på bygglov genom att flytta husvagnen en liten bit en gång i veckan. Men han hoppas att man snabbt ska kunna hitta en bättre lösning än så.

Att ställa upp en toalett i anslutning till husvagnen kräver dessutom polisens tillstånd. Men även här hoppas Sewring på en snabb lösning.

- Jag har haft kontakt nu med vissa myndigheter och man är väl kanske beredda att diskutera på vilket sätt man kan lösa det inom en rimlig tid, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".