Claes Bengtsson, vd modulföretaget Pamil. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
1 av 2
Claes Bengtsson, vd för modulföretaget Pamil i Helsingborg. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Ramlösa friskola. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
2 av 2
Ramlösa friskola är byggd av Pamil. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Hallå Skåne

Han vill bygga attraktiva skolbaracker

Modulföretag: Går att göra lite roligare grejer
4:03 min

Skolbyggnader som består av moduler har sällan ryktet att vara speciellt tilltalande. Men modulbyggaren Claes Bengtsson menar att det går att få till för en billig peng - bara kommunerna själva bjuder till lite.

– Det kommer ut förfrågningssunderlag och det baseras nästan bara på pris och kanske leveranstid. Där skulle man från kommuners håll ändra sig lite och ge lite mer utrymme för idéer och värdera miljön hårdare, säger Claes Bengtsson, vd för modulföretaget Pamil i Helsingborg.

– Det behöver inte bli mycket dyrare. Är det så att man tänker till och prefabricerar lite roligare grejer så går det att göra. 

En skola som företaget byggt med lite roligare grejer är Ramlösa friskola som dessutom är permanent trots att den alltså är byggd av moduler. Fasaden är putsad och omgivningen känns allt annan än tillfällig. Idag är Pamil hyresvärd och har hand om både ute- och innemiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".