Banklokalen i Osby är totalförstörd efter brand inatt. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
1 av 3
Banklokalen i Osby är totalförstörd efter brand inatt. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Utbränd banklokal i Osby. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Roland Lavin evakuerades från sitt hem inatt. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
3 av 3
Roland Lavin evakuerades från sitt hem inatt. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio

Sparbanken i Osby totalförstörd i brand

Brandingenjör: Det var en kraftig brand när styrkorna kom till plats
1:06 min

Sparbanken Skånes lokaler har helt förstörts i en brand i natt. Ett tiotal personer fick evakueras, men ingen har skadats.

Sparbanken i Osby eldhärjades så mycket under natten till lördagen att banklokalen är totalt utbränd. Flera intilliggande lägenheter fick utrymmas på grund av spridningsrisk och rökutveckling, men ingen person kom till skada.

Roland Lavin och hans familj bor i det gamla sparbankshuset, intill banklokalen. De märkte inte branden förrän väktarna kom.

– Larmet hörde jag inte när det gick men Securitas de kom och bankade på dörren och sa att vi skulle utrymma lägenheten, säger Roland Lavin. 

När han kom ut var det fullt med brandbilar och polisbilar på gatan. Banklokalen stod i full brand.

– Det är ju inget trevligt. Man tänker på att ens hem ska bli fördärvat.

Resten av familjen fick husrum hos bekanta, men Roland Lavin valde att stanna kvar och fick tillbringa efternatten i kylan på Esplanadgatan för att eventuellt hjälpa till med att bära ut saker från hemmet. Han hoppas att de ska kunna flytta tillbaka snart.

– Ja, de har börjat sanera där. Förhoppningsvis så kanske vi kan bo där, säger Roland Lavin.

Det var omkring klockan halv fyra som ett inbrottslarm gick i banken. När polis och väktare kom fram brann det på taket till banken. En 21-årig man greps enligt polisen på bar gärning. Under förmiddagen har han anhållits, misstänkt för grov mordbrand.

Många Osbybor tog vägen förbi banken för att titta på förödelsen. Under tiden arbetade restvärdesledaren Roger Wirödal med att få fram rökätare till lägenheterna i det gamla sparbankshuset och se till att elen fungerar. En byggfirma satte upp provisoriska dörrar, eftersom räddningstjänsten fick slå in dörrarna för att få ut folk. Troligen kan de boende få flytta tillbaka inom det närmsta dygnet.

– Jajamen. Det kan man, säger Roger Wirödal.

På grund av värmen på brandplatsen avvaktar polisen med sin tekniska undersökning.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".