Banklokalen i Osby är totalförstörd efter brand inatt. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Banklokalen i Osby är totalförstörd efter brand inatt. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Osby

Oklart när banken kan öppna igen

Sparbanken Skåne hänvisar sina kunder i Osby till kontoren i Lönsboda och Hästveda. Polisens avspärrning är kvar vid den utbrända banklokalen på Esplanadgatan.

Brandplatsen är en brottsplats och är avspärrad. Därför har bankens personal inte kunnat komma in för att inspektera. De vet inte om valvet och bankfacken har klarat sig.

– Nej, där har vi ingen information beroende på att vi inte ges möjlighet att komma in i lokalerna ännu, säger Jörgen Svensson-Dahl, kommunikationschef på Sparbanken Skåne.

På sikt hoppas banken kunna hitta nya, tillfälliga lokaler i Osby, men vet ännu inte när det kan bli möjligt.

I morgon väntas åklagaren lämna in en begäran om att tingsrätten ska häkta den 21-årige man som är misstänkt för att ha anlagt branden. Han greps av polisen på väg bort från banken när det brann vid halvfyra-tiden i går morse. Han anhölls senare, på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Först i morgon när brandplatsen har svalnat, väntas polisens tekniker kunna genomföra sin undersökning.

Bankens krisledningsgrupp började arbeta omedelbart i går morse.

– Första prioriteten var ju att säkra de värden som fanns i lokalen. Vi har spärrat igen fönster och dörrar som gick sönder. Vi har tömt automat och servicebox på de värdena som fanns där. Sedan var det ju att hitta alternativa lösningar för våra kunder, så att vi kan möta kunderna  i morgon. Vi har kontaktat de kunder som hade bokade besök, säger Jörgen Svensson-Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".