lucka gonarps kraftstation
Den lucka som Gonarps kraftstation enligt sitt vattenavtal måste hålla öppen under öringens lek. Foto: Johan Wagnström

Kraftstation släppte inte ut lekande fisk

Per-Ola Svensson: Man blir ju lite arg på sig själv att det kan inträffa
1:30 min

Gonarps kraftstation vid Holjeån i Bromölla kommun har anmälts för miljöbrott. Detta efter att Olofströms energiservice, som driver kraftstationen, inte öppnat den lucka som släpper förbi fiskarna när det är dags för lek. Och enligt företagets VD Per-Ola Svensson så rör det sig om ett allvarligt misstag.

- Ja, visst är det så. Ett antal fiskar har ju inte kunnat vandra som de ska och det är absolut inte bra. Så man blir ju lite arg på sig själv att det kan inträffa helt enkelt, säger han.

Det var i början av november som Länsstyrelsen fiskeridirektör Johan Wagnström gjorde en tillsyn av Gonarps Kraftstation i Bromölla kommun efter att han blivit kontaktad av fiskare som menade att det var väldigt lite vatten där öringen brukar vandra. Det skulle visa sig bero på att Olofströms Energiservice inte öppnat den lucka som ska öka vattenflödet och tillåta öringen att passera kraftstationens turbiner.

- Detta innebär ju att havsöringen inte kommer upp till sina lekområden i Holjeån. Och just nu tycker jag det är extra allvarligt eftersom förra året var det väldigt torrt i ån och väldigt mycket fisk hade svårt att klara sig och den här påspädningen av nya ungar skulle vara väldigt viktig, säger han.

Wagnström menar att man lagt ner flera hundra tusen på att ha en fungerande fiskväg som nu alltså inte gjort någon nytta då man helt enkelt glömt att öppna luckan. Å han tror att Olofströms energiservice kommer att fällas för miljöbrott och att det kommer leda till böter.

- Sen har vi också en diskussion som vi haft i andra fall att man ska på något sätt kompensera för skadan ute i vattendraget och det hoppas jag att bolaget tar initiativ till att hitta en lösning, säger Johan Wagnström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".