Den nya majoritetsgruppen i Simrishamns kommun
Majoriteten i Simrishamn. Carl-Göran Svensson (C), Siv Bildtsén (MP), Christer Vigren (ÖP), Karl-Erik Olsson (S) och Ingemar Roosberg (FP). Foto: Mattias Lundvall/Sveriges Radio
Österlen

Skolan och cykelvägar viktiga i majoritetens budget

Drygt 5 miljoner extra till Barn- och utbildningsnämnden i Simrishamn. Det är en del i den regerande femklöverns budgetförslag för 2015 som presenterades i dag.

Stora delar av de extra pengarna, som både plockas från Socialnämndens fonderingspengar och den uträknade vinsten, kommer att gå till satsningar för att kunna möta det ökade flyktingmottagandet i skolorna.

- De tre miljoner som ligger på fonderade pengar handlar mycket om att vi ska kunna göra de här satsningarna på flyktingbarnen, säger kommunalråd Karl-Erik Olsson (s).

Den extra satsningen på barn- och utbildningsnämnden glädjer också Miljöpartiet som vill säkra de kvarvarande byskolornas framtid.

- Vi vill gärna skydda byskolorna och vi är ju medvetna om att de kostar mer. Men de har ett stort värde för byarna, säger Siv Bildtsén (mp).

Ett av socialdemokraternas vallöften var att återupprätta de nedstängda biblioteksfilialerna, antingen i sin gamla form eller som bokkaféer. Till arbetet med detta har en miljon kronor öronmärkts för 2015.

När det kommer till investeringsbudgeten vill femklövern satsa de stora pengarna på samhällsbyggnadsnämnden och utbyggnaden av sedan länge planerade cykelbanor i kommunen. 

- Trafikverket och Region Skåne har valt att lägga dem lite senare i sin plan och det accepterar inte vi, säger Karl-Erik Olsson.

- Tittar vi på cykelvägen mellan Gärsnäs och Tommarp så har den blivit utlovad sedan 2002 eller 2003 när man stängde stationen i Tommarp.

Och just cykelvägarna är den satsning som Miljöpartiet är mest nöjda med.

- Det är en viktig sak med cykelvägar mellan byarna. Sen är vi besvikna att vi inte får en hållbarhetsstrateg, säger Siv Bildtsén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".