Fiskebåtar vid kaj
Arkivbild. Foto: Sveriges Radio

Avfall i reningsverk ska bli biogas

Läkemedlen ska bort ur vattnet
0:57 min

Fiskrens och rötslam ska bli en resurs och tillgång och vattnet ska bli helt fritt från läkemedelsrester. Det är målet när bland andra IVL Svenska Miljöinsititutet och Simrishamns kommun drar igång ett försök att modernisera reningsverket.

Över åttio procent av läkemedlen som vi tar åker rakt igenom kroppen och ut i toaletten. I förlängningen hamnar de i havet och påverkar fiskar och andra djur. Nu ska man i ett försök i Simrishamn testa olika metoder för att rena vattnet från just läkemedel och andra kemikalier som kanske inte rensas bort i dagens reningsverk. Målet är att vattnet ska bli helt rent.

I samma projekt ska man ta vara på en annan resurs som idag slängs i havet - nämligen fiskrens. Simrishamn har fortfarande en relativt stor fiskeindustri, och på de stora båtarna rensas fisken idag till havs och renset dumpas i havet, något som bidrar till övergödning.

Nu ska fiskrenset med in till land, och tillsammans med rötslammet från reningsverket ska det bli biogas och elektricitet.

Tanken är att hitta sätt att förvandla restprodukter till resurser och att kunna föra modellen vidare till andra kommuner - finns det inte just fiskrens så finns kanske avfall från slakterier eller andra livsmedelsindustrier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".