Grönsaker. Morot, vitlök, tomat, lök, blomkål och squash. Foto Christine Olsson/Scanpix
Foto Christine Olsson/Scanpix
Hallå Skåne

Motion, miljö & grönt framhålls i nya kostråd

Mindre kött. Mer grönsaker och motion. Det är förslaget för de nya kostråden från Livsmedelsverket som kom idag, där man trycker på att man både kan vara hälsosam och miljöanpassad.

– Det här är mer livsstilsråd, både för sig själv men också att naturen ska må bra. Vi kan ju inte ha en livsmedelsproduktions som står i motsats till ett hållbart samhälle, säger Elisabeth Rotenberg biträdande professor i näringslära vid Högskolan Kristianstad.

Kostråd har getts under många år, i någon form ända sedan 60-talet. Men Elisabeth Rotenberg menar att de inte har förändrats särskilt mycket.

– Från början handlade det mest om näringsämne, men grunden i råden är det samma sak idag. Fiber har betonats mer efter som att tiden har gått. Vi ska hålla vikten. Det är viktigt med balansen mellan de olika sorterna av fettsyror, vi ska hålla nere mättat fett. Frukt och grönsaker har alltid varit inne.

Tror du att gemene man följer kostråden?

– Det vet vi att de inte gör. Livsmedelsverket gör ju undersökningar och det är väldigt få som äter exakt enligt råden. Men det är allt fler som äter frukt och grönt och det är ju ett resultat av ett större utbud idag än till exempel på 70-talet. Det är lättare idag att äta hälsosamt. Å andra sidan är frestelserna så många fler idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".