Bengt Holmström, ordförande i Rotary och Niclas Råbrandt, driver asylboendet i Hammenhög
1 av 2
Niklas Råbrant som driver asylboendet i Hammenhög och Bengt Holmström, Rotary.
Klädbutik
2 av 2
Rotarys gåvobutik i Hammenhög.
Hallå Skåne

"Hammenhögsmodellen lever"

Niklas Råbrant: Har visat sig att det var lite naivt
3:31 min

Det lokala engagemanget som uppstod när asylboendet i Hammenhög öppnade väckte stor uppmärksamhet och Hammenhögsmodellen blev rikskänd. Men för en tid sedan stängde boendets ägare dörren för delar av den frivilliga hjälpen och det pratades om att modellen rasat.

- Det är svårare för oss att komma i kontakt med de asylsökande som vi vill hjälpa, säger Bengt Holmström från Rotary som driver en gåvobutik en bit från boendet.

Istället för att de engagerade från butiken besöker boendet får de asylsökande nu komma på eget initiativ. Men att Hammenhögsmodellen skulle ha havererat håller Bengt Holmström inte med om.

- Något haveri ser jag inte att det är. Vi strävar efter att bli bättre och bättre och det tror jag att vi kommer att bli. Men modellen lever, säger han.

Har ni en önskan om att återuppta den direkta kontakten med boendet?

- Ja, det kommer vi säkert att kunna göra inom det närmaste.

Det är ganska exakt ett år sedan boendet i Hammenhög öppnades och från början var ägarna Niklas och Kimberley Råbrant helt öppna och samarbetade med alla frivilliga som ville hjälpa till.  

- Men det har visat sig att det var lite naivt och då har vi fått dra ner på det, säger Niklas Råbrant.

Han menar att det behövs någon form av kvalitetskontroll för att samarbetena ska fungera bra även i framtiden.

Han berättar bland annat att allt för mycket kläder som hämtas i butiken dumpas i boendets tvättrum. Därefter får personalen köra iväg med det till återvinningen.

- Vi har ingen styrning på hur mycket kläder som delas ut. Det låter som ett litet problem men om det är ett antal säckar om dagen så blir det till slut för mycket, säger Niklas Råbrant.

I samband med att problemen med Hammenhögsmodellen uppdagades hördes också kritiska röster om förhållandena på boendet. Niklas Råbrant menar att det rör sig om personer som har fått flytta på grund av att de inte har följt reglerna och att de nu vill ge igen.

Vad hände egentligen med Hammenhögsmodellen?

- När vi startade detta så var det vårt första asylboende och självklart är man ganska oerfaren. Under året som har gått har vi lärt oss en hel del och justerat vårt samarbete under tiden för att vi ska få ihop vårt. Vi har ju ett uppdrag av Migrationsverket och det är det viktigaste, säger Niklas Råbrant.

Mer om Österlen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".