Lukas Moodysson
1 av 2
Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio
Lukas Moodysson
2 av 2
Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio

Skånes kulturpris till Moodysson

Moodysson: Jag tänker alltid att folk kommer slå på mig
1:44 min

Filmskaparen och författaren Lukas Moodysson får Region Skånes kulturpris 2014. Kulturnämnden lyfter fram Moodyssons blandning av mod och allvar och hans förmåga att skildra unga människors villkor och växande.

Och det var en glad men något nervös Malmöbo som tog emot priset på hundratusen kronor på Kulturkvarteret i Kristianstad.

- Varje gång det är någon som tycker om någonting jag gjort blir jag jätteglad. Om man dessutom får pengar för det är det ju ännu bättre. Men jag är verkligen inte så att jag utgår från att folk ska tycka att jag gör bra saker. Jag tänker alltid att folk ska slå på mig och spotta på mig, så jag blir alltid glatt överraskad om folk tycker tvärtom. 

Region Skånes kulturpris innebär också en prissumma på 100 000 kronor. Pengar som Moodysson säger kommer leda till arbetsro och förhoppningsvis fler filmer.

- Pengar har ju först och främst den effekten att man får lite arbetsro och det är först och främst det. Nu kan jag ta det lite lugnt och inte stressa riktigt lika mycket som jag trodde att jag skulle behöva göra. 

Men hur skånsk är Lukas Moodysson idag?

- Allting jag gör har skånsk koppling på det sättet att jag bor här och skriver här, däremot tycker jag det är väldigt skönt att åka ifrån och filma. Sen har jag under alla år tänkt att jag måste filma liter mer i Malmö också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".