Gamlegårdens centrum i Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Gamlegårdens centrum i Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Kritik mot projektsatsningar på Gamlegården

Gamlegårdsbo: Man vill ha ett problemområde och vi vill inte vara ett problem
1:33 min

Nu kommer det kritik från boende på Gamlegården om hur Kristianstads kommun valt att använda de statliga pengarna man fått för att minska arbetslöshet och bidragsberoende. Många har inte märkt av satsningarna och andra vill inte pekas ut som problem.

Men många av dem vi träffar på Gamlegårdens center, som Abdi Shakour, har märkt att det händer saker.

– De hjälper folk som inte kan språket och är analfabeter. Som min mamma, om det är något som jag inte kan hjälpa henne med så går hon och får hjälp direkt.

Inger Lagrelius däremot har inte märkt att det satsas och hon undrar vart pengarna har gått.

De 11,4 miljoner kronor som kommunen hittills fått har framför allt använts till att anställa personer långt ifrån arbetsmarknaden, till att bygga upp den urbana hembygdsgården och till att finansiera olika projekt. Ett av projekten som gärna lyfts fram är läxhjälpen som man drev tillsammans med Abdikarim Hassan, Gamlegårdsbo som också tidigare under många år bedrivit läxhjälp ideellt för ungdomar på området.

– Jag har bott på Gamlegården sen 2009, och jag har inte sett någonting nytt i området, inget väsentligt.

I våras skötte han under en kort tid läxhjälpen inom Urbanprojektet, i deras lokaler - men samarbetet avbröts och Abdikarim är kritisk till hur kommunen arbetar på området, med korta projekt som når få personer och som inte hjälper på riktigt.

– Man vill ha ett problemområde som man kan peka alla projekt mot. Jag är emot det. Vi vill inte vara ett problem. Men om man vill titta på lösningar så finns det jättemånga. Jag var en av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".